06 80 111 888 (ingyenesen hívható zöldszám) info@techoffice.hu

Valóban a nyomtató a legnagyobb energiafogyasztó az irodában?

Nem feltétlenül kell annak lennie! 2022 nyara óta a cégek többsége nap mint nap szembesül azzal, hogy az iroda fenntartása egyre nagyobb fejfájást jelent. Mondhatnánk úgy is, hogy mióta a rezsidémon megjelent a fedélzeten, a cégek sokkal komolyabban veszik a vállalati energiafelhasználás mérséklését. Az utóbbi néhány hónapban ugyanis egyre nagyobb fejfájást okoz a cégeknek a rezsiszámlák teljesítése. A fenntarthatóság most már nemcsak egy üres fogalom, hanem a mindennapi valóságunk része lett, ahogy a zöld iroda koncepciója is. Ebbe pedig ugyanúgy beletartozik az energiatakarékos ledes világítás, mint egy környezetbarát irodai nyomtató.

Az irodai nyomtató, mint a legnagyobb energiafogyasztó az irodában?

Miről szól ez a cikk?

🕒 Becsült olvasási idő: 10 perc

Néhány éve már több első hallásra idegen fogalom is bekerült a köztudatba. Ilyen például a zöld iroda koncepciója, a fenntarthatóság, az energiahatékonyság és az ökológiai lábnyom, valamint annak mérséklése is.

Rezsicsökkentés, kicsit másképp

Talán mondanunk sem kell, hogy a legtöbb cégnél idáig hiányzott az akarat arra, hogy a sokszor üres lózungok hangoztatása mellett, a gyakorlatban is tegyen valamit azért, hogy fenntarthatóbb és valóban környezetbarát irányba mozdítsa el a vállalkozás működését.

Mindent egybevetve, valahogy úgy működik a tömeg, hogy ha tud is egy problémáról, nehezen lép egészen addig, amíg nem érzi a hatásait a saját bőrén. Sok-sok éven át beszéltünk a fenntarthatóságról, de a rezsiszámlák emelkedésével már azonnali valóságunkká vált, hogy az iroda fenntartási költségeit racionalizálni kell. De mit tesz ilyenkor a cégvezetők többsége?

Közülük sokan most az irodai kávéfogyasztást vagy a ballonos vízautomatát vizsgálják, hogy olcsóbb lehet-e nélkülük az élet. Emellett viszont nem is gondolnak arra, hogy az évek során már elavult eszközeik milyen felesleges energiafogyasztással dobják meg az áramszámlát.

A TechOffice-nál mi emiatt azt mondjuk, hogy első körben ne ezeknek a – kollégák számára fontos – apróságoknak a kiiktatásával spórolj a költségeken. Hosszú távon sokkal jobban jársz, ha a karcsúsítás előtt inkább modernizálod az eszközparkodat, fenntartható, energiahatékony és környezetbarát eszközökkel.

Végül is, addig, amíg otthonra veszel egy újabb klímát, hogy csökkenjen az áramfogyasztás és optimalizáld a hűtés-fűtés hatékonyságát, a cégedben gyakran eszedbe sem jut, hogy akár a nyomtatódat is rezsibarátan próbáld meg kiválasztani. De ne szaladjunk ennyire előre. Előbb inkább tisztázzuk az alapvető fogalmakat.

Kis fogalommagyarázó: mit jelent a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom?

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan illeszkedik az irodai nyomtató a zöld iroda, a költségcsökkentés és fenntarthatóság koncepciójába, érdemes tisztába tenni az alapvető fogalmakat. Főleg azért, mert egyik-másik esetében nehéz megegyezni egy olyan közös fogalomban, amivel mindenki egyetért.

A fenntarthatóság

Ezen ködös fogalmak egyike a fenntarthatóság. A legelterjedtebb fogalommagyarázat alapján a fenntarthatóság azt jelenti, hogy anélkül elégítjük ki a szükségleteinket, hogy azzal veszélybe sodornánk a jövő generációinak lehetőségét arra, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.

Tágabb értelemben a fenntarthatóság azt a képességet jelenti, hogy egy folyamatot állandóan fenntarthatóvá vagy támogathatóvá tehetünk. Üzleti és politikai kontextusban a fenntarthatóság a természeti vagy fizikai erőforrások kimerülését igyekszik megakadályozni, hogy azok hosszú távon rendelkezésre álljanak.

A fenntarthatóságot gyakran három alapfogalomra bontják: gazdasági, környezeti és társadalmi. Szerencsére a fenntarthatóság ma már nemcsak a kormányokon múlik, mert egyre több vállalkozás köteleződik el az olyan fenntartható célok mellett, mint amilyen például az ökológiai lábnyom csökkentése és az erőforrások megőrzése.

Az ökológiai lábnyom

És itt térjünk is át a következő fogalomra, az ökológiai lábnyom érdekes esetére. Nehéz lenne vitatkozni azzal a megállapítással, hogy az embereknek élelemre, menedékre és fűtésre van szükségük a túléléshez. Ugyanezen a sémán maradva, a cégeknek is szükségük van a működésükhöz áramra, vízre, fűtésre és más olyan erőforrásokra, amelyekkel a földet terheljük.

Végeredményben a bolygónk ökológiai erőforrásai segítenek kielégíteni ezeket az igényeket. De mennyi erőforrást fogyasztunk el magánemberként vagy épp cégként? Erre a kérdésre az ökológiai lábnyom segítségével lehet választ adni.

Mindent egybevetve az ökológiai lábnyom „az erőforrásmenedzselés és társadalomtervezésben használt érték, amely azt fejezi ki, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez.”

Csakúgy, mint a bankszámlakivonat, ami a bevételeket a kiadásokhoz viszonyítva követi nyomon, az ökológiai lábnyom elszámolás a lakosság természetes ökoszisztémák erőforrás- és szolgáltatáskínálata iránti keresletét méri. Az ökológiai lábnyom kiszámítható egyetlen személyre, családra, cégre, városra, régióra, országra és az egész bolygóra is.

A zöld iroda koncepció nyomában

Mindannyian tudatában vagyunk a klímaválságnak és az energiaforrások szűkülésének, jobban, mint valaha. Sokan tesznek lépéseket a környezetre gyakorolt hatások csökkentése érdekében, szerencsére már nemcsak egyéni vagy állami szinten, hanem a munkahelyeken is.

De mi is az a zöld iroda?

A zöld iroda olyan munkaterület, amely fenntarthatósági intézkedések bevezetésével figyelembe veszi a környezetre gyakorolt hatását, anélkül, hogy ezek a változtatások befolyásolnák a termelékenységet, a hatékonyságot vagy a munkavégzés minőségét.

A rohamléptékű fejlődésnek köszönhetően ma már sokkal többet tehetsz te is az irodátok zöldítéséért annál, hogy néhány növényt hozzáadsz a berendezéshez. (Ugyanakkor ezt sem vetnénk el teljesen, mert a növények képesek megtisztítani a levegőt és kimondottan stresszcsökkentő hatásuk is van.) Vizsgáljuk meg az összes megtehető intézkedést.

Milyen területeket érint a zöld iroda koncepció?

1. Az áramfelhasználás

Vannak dolgok, amelyekre mindig szükséged lesz az irodában és a villany is ezek közé tartozik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne minimalizálni a felhasznált villamosenergia mennyiségét.

Íme néhány energiatakarékossági tipp:

 • Csökkentsd a fényerő beállításait a számítógép és a laptop képernyőjén. A Harvard Law School egyik energiamérnöke megállapította , hogy a fényerő 100%-ról 70%-ra való csökkentése a monitor energiafogyasztásának 20%-át takaríthatja meg.
 • Zárd be a nem használt alkalmazásokat vagy programokat. Minél több program van nyitva, annál több energiát kell használnia a készüléknek azok futtatásához.
 • Állítsd alvó módba a számítógépedet vagy laptopodat, ha tudod, hogy egy ideig nem fogod használni.
 • A nap végén húzd ki az összes olyan berendezést, amelyet nem kell éjjel-nappal bekapcsolva hagyni, például számítógépeket, laptopokat. Bár egy készenléti állapotban lévő eszköz nem használ sok energiát, több bekapcsolva hagyott elem költsége és energiafelhasználása gyorsan összeadódik.
 • Készíts listát mindenről, amit le kell zárni és ki kell húzni, ha az iroda hosszabb ideig (például karácsonykor) zárva lesz. Oszd meg a csapatoddal és győződj meg róla, hogy mindent kipipáltatok, mielőtt az utolsó ember is távozik.

2. Fűtés és hűtés

Nem becsülheted alá a kényelmes hőmérséklet fontosságát, főleg munkavégzés közben. Legyen akár túl meleg vagy túl hideg, ez eltereli a figyelmet, szélsőséges esetekben pedig egészségügyi és biztonsági problémákat is okozhat.

A termosztát magas hőmérsékletre állítása növelheti az energiafelhasználást és a számlákat is, így jelentős változást hozhat, ha pár fokkal csökkented a hőmérsékletet. A Chartered Institute of Building Services Engineers 20 °C-os hőmérsékletet javasol az irodákban.

A termosztátot beprogramozhatod úgy, hogy az iroda csak akkor legyen felfűtve, amikor az emberek használják. Ez megakadályozza a hő pazarlását. Ami az iroda hűtését illeti, kinyithatod az ablakokat, hogy beengedd a természetes levegőt. Abban az esetben, ha az irodában már van klíma, az ablakokat zárva kell tartani a működése közben.

3. Világítás

A megfelelő világítás fontos – senki sem akarja megerőltetni a szemét munka közben, vagy hunyorogni, mert túl erős a tükröződés. Szerencsére van mód arra, hogy az optimális szintre állítsd a világítást és csökkentsd annak környezetre gyakorolt hatását.

 • Használj természetes fényt, amikor csak lehetséges. Ez ingyenes!
 • Ha nem egyértelmű, hogy az egyes kapcsolók mely lámpákat működtetik, címkézd fel a villanykapcsolókat, ne kapcsolgasd feleslegesen őket.
 • Mindig kapcsoljátok le a világítást azokban a helyiségekben, amiket nem használtok. Olyan világítást is telepíthetsz, amely mozgásérzékelők segítségével működik és csak akkor kapcsol be, ha mozgást észlel.
 • Ellenőrizd, hogy milyen típusú izzókat használtok. Amennyiben lehetséges, cseréljétek ki az izzólámpákat LED izzókra. Több energiát alakítanak át fénnyé, mint a hagyományos izzók (melyek csak 5%-ot).
 • Fessétek le a falakat világos színekkel. Visszaverik a nappali fényt, ami azt jelenti, hogy kevesebb felső világításra lesz szükség.
 • Ügyeljetek arra, hogy az utolsó távozó lekapcsolja maga után a villanyt.

4. Víz

Egy átlagos ember körülbelül 142 liter vizet használ el naponta. Ez egyesek számára meglepő lehet – az emberek 46%-a úgy gondolja, hogy az egész háztartásuk kevesebb mint 20 litert fogyaszt egyetlen nap során. Ez sajnos nincs így, még az irodában sem. Itt arra tudtok ügyelni, hogy a csapokat mindig elzárjátok használat után és ne folyó víz alatt mosogassatok, illetve alacsony átfolyású csapokat is használhattok.

• Hulladékelhelyezés

Könnyű elfelejteni, mi történik a szeméttel, miután kidobtuk. Kezdd azzal a változást, hogy a lehető legegyszerűbbé teszed a kollégák számára az újrahasznosítást. Helyezzétek el a kukákat könnyen megközelíthető helyekre és egyértelműen címkézzétek fel őket.

• Irodaszer

Rengeteg környezetbarát alternatíva létezik a mindennapi alapvető dolgokra, például a jegyzetfüzetekre, szövegkiemelőkre és írószerekre. Vannak, ahol már újrahasznosított anyagból készítik őket, illetve a papírválasztás során is dönthettek újrahasznosított papír vagy akár FSC papír mellett is.

• Nyomtatás

Manapság már nagyon sok mindent digitalizálunk. A felhőalapú tárhely segítségével például fontos dokumentumokat oszthatsz meg, e-mailben és azonnali üzenetekben kommunikálhatsz másokkal, prezentációkat jeleníthetünk meg kivetítőkön.

Mindemellett előfordulhat, hogy nyomtatásra van szükség, annak ellenére, hogy az elavult eszközök valóban képesek túlzásba esni az energiafelhasználás terén. Szerencsére itt jön képbe a környezetbarát nyomtatás.

Így csökkentsd a költségeidet környezetbarát nyomtatás segítségével

Mi, itt a TechOffice-nál úgy gondoljuk, hogy a fenntarthatóság nem kizárólag környezetvédelmi szempontokat jelent, hanem azt, hogy amit csinálunk, az hosszú távon is fennmarad. A hatás minimalizálása érdekében a következő lépéseket teheted meg.

Már az is egy nagyon tudatos lépés, ha kétoldalas nyomtatási mód választásával mérséklitek a céges papírfelhasználást. Mindazonáltal a legnagyobb terhelést a legtöbb esetben nem is a túlzott papírfogyasztás okozza – mondjuk az erdők emiatt lehet, hogy tiltakoznának, ha tudnának –, hanem az, ha túlságosan régi a géppark.

Ez egyébként nemcsak a régi nyomtatóra igaz, hanem a többi elektromos és műszaki eszközre is. Amennyiben akár a hűtőből, akár a klímából, kávégépből vagy elektromos vízforralóból is újat kell vennetek, keresd azokat, amelyeknél az energiahatékonyság besorolása A vagy A+-os. Ez a jelölés garantálja azt, hogy a jelenleg ismert technológiák tükrében az adott eszköz energiafelhasználása a lehető legtakarékosabb.

Neked pedig ne legyenek illúzióid. Amennyiben a nyomtatód elavult, mert kiszolgálta már az idejét (ebben a cikkben írtunk róla, hogy egy irodai nyomtató átlagos élettartama kb. 3–5 év), biztosra veheted, hogy nem energiatakarékos módon üzemel, azaz nem környezetbarát. Ha úgy érzed itt az ideje lecserélni az elavult nyomtatódat, akkor kattints ide és töltsd ki a nyomtató választót.

Ennek oka egyfelől az, hogy a többéves használatot követően az alkatrészek már nincsenek a toppon, kopnak és elhasználódnak, így több energiát is használnak. Másfelől olyan fejlődési periódusban vagyunk, hogy kis túlzással nap mint nap kijön olyan újdonság, amely még inkább környezetbarát felhasználást tesz lehetővé – igen, a nyomtatás és a nyomtatók esetén is.

Mit tehetsz még azért, hogy környezetbaráttá és költséghatékonnyá tedd a céged nyomtatását?

Magyarországon sajnos sokan nem tudják még, de létezik már zöld nyomtatás, hiszen a papír lehet újrahasznosított vagy akár FSC is. Emellett néhány speciális nyomtató esetében a nyomtatási technológia is lehetővé teszi a nyomtatás során felhasznált energiamennyiség és hulladék csökkentését.

A környezetbarát nyomtató esetében például a hő nélküli technológiájú nyomtatóknál nincs a papír és a képalkotó alkatrészek között súrlódás, így kopás sem. Nem kell tízezrekért, százezrekért cserélni az alkatrészeket, emiatt nem is keletkezik veszélyes hulladék.

Ezen felül a modern, hőmentes változatra átállással legalább 52%-kal csökkenthető az a nyomtató energiafelhasználása. Sőt láttunk már olyan nyomtatót is, amelynél 90%-kal jobb számokat érhetünk el.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a változás és az átállás nem megy egyik napról a másikra. Ahogy például a közlekedés sem tekinthető környezetbarát tevékenységnek, kellő odafigyeléssel és értő figyelemmel mégis jelentősen csökkenthetjük a környezeti terhelést. Ugyanez igaz az iroda üzemeltetésére is.

Ráadásul most még anyagilag is motiváltabbak vagyunk, hogy új, hatékonyabb energiafelhasználású eszközökkel tegyük ezt. Mi úgy tapasztaltuk, hogy a rezsicsökkentés csökkentése indikátorként hatott a cégek egy részére és egyre többen látják be, hogy az energiatakarékosság nem áll meg a ledes világításnál és a környezetbarát iroda sem a szelektív hulladékgyűjtésnél.

 • Ha legközelebb nyomtatót akarsz vásárolni, válassz olyat, amely több funkcióval rendelkezik, mint például a nyomtatás, másolás, szkennelés és kétoldalas nyomtatás.
 • Tegyél ki egy táblát, amely emlékezteti a csapatodat, hogy ne nyomtasson ki minden egyes dokumentumot, hacsak nem feltétlenül szükséges.
 • Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nyomtassatok a papír mindkét oldalára.
 • Használjátok a nyomtató környezetbarát beállítását, ha van rajta ilyen.

Mi a TechOffice-nál azt tűztük ki célul, hogy 2025-re a hazai irodai nyomtatók legalább 10%-át környezetbarátabbá tesszük. Azt javasoljuk a te cégednek is, hogy ha teheted, csatlakozzatok ehhez a vízióhoz és használjatok fenntarthatóbb, ámde mégis költséghatékonyan üzemeltethető nyomtatókat, mi ebben tudunk segíteni.

Szeretnéd tudni, hogy a te céged nyomtathatna-e hatékonyabban és fenntarthatóbban?

Töltsd ki a nyomtató választót és akár 60 percen belül megismerheted az új, modern, költséghatékony és fenntartható irodai nyomtatódat!

Értesülj Te is az akciókról
Soha nem küldünk spamet.
NAIH azonosító: NAIH-124541/2017.
Kérdésed van? Visszahívunk.
Add meg az adataidat és hamarosan keresni fogunk.
KAPCSOLAT
Köszönjük. Hamarosan keresni fogunk!
Az elküldöm gombra kattintva elfogadod az ÁSZF Adatvédelmi nyilatkozatunkat. Adatkezelési azonosítónk: NAIH-124541/2017.
MINDJÁRT KÉSZ!
Már csak meg kell adnod néhány adatot és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot.
A küldés gombra kattintva elfogadod az adatkezelési szabályzatunkat. NAIH-124541/2017.