06 80 111 888 (ingyenesen hívható zöldszám) info@techoffice.hu

Mennyi az annyi? Avagy mennyi pénzt érdemes rászánni az irodai nyomtatóra?

Hogyan tudod megítélni, hogy egy nyomtató olcsó vagy drága? Nos, az attól függ. És itt most egy elég széles spektrumon mozgunk, már ami az árat illeti. Főleg azért, mert teljesen más számít drágának otthoni felhasználás és irodai üzemeltetés között. Plusz, ha ránk hallgatsz, akkor nem csak a bekerülési költségét, vagyis a vételárat + az első tonerek árát nézed, hanem a hosszú távú fenntartási költségeket is. Ugye?

Mennyi az annyi? Avagy mennyi pénzt érdemes rászánni az irodai nyomtatóra?

🕒 Becsült olvasási idő: 8 perc

Általános tapasztalat mind az üzleti, mind a magáncélú nyomtató vásárlás során, hogy ügyfeleink számára nemcsak az a fontos, hogy a nyomtató vagy multifunkcionális eszköz tökéletesen kiszolgálja a nyomtatási igényeiket: a nyomtató ára, illetve, jobban mondva a nyomtató olcsósága szintén sarkalatos kérdés. Azonban mielőtt belemásznánk abba, hogy hány forinttól számít olcsónak egy nyomtató, érdemes egy kicsit tovább gondolni a kérdést.

Kezdjük ezzel: miért nem csak a vételárat érdemes figyelembe venni?

A legtöbb vásárló számára – legyen szó akár cégről, akár magánszemélyről – a nyomtató választás során egyetlen fix költség, a nyomtató vételára a legfontosabb szempont, legalábbis ami a nyomtatóra szánt büdzsét illeti. Pedig a nyomtatóval kapcsolatos költségek története itt még nagyon nem állt meg.

Elvégre, ott van még a házhozszállítás költsége, ha nem kapsz kedvező csomagajánlatot vagy ingyenes házhozszállítást. Emellett az első tonerek/patronok költsége, valamint a nyomtatópapír ára is tovább tetézi a kiadásokat. Végeredményben, ezeket a tételeket összegezve kapjuk meg a nyomtató bekerülési költségét, láthatod, hogy már ez is jóval túlmutat az egyszerű vételáron.

Ugyanakkor nálunk, a TechOffice olvasatában nemcsak ez a bekerülési költség határozza meg azt, hogy mennyire olcsó vagy drága egy nyomtató. Ott vannak ugyanis a hosszú távon folyamatosan jelentkező fenntartási költségek is. Az üzemeltetés során kalkulálhatsz még a nyomtató energiafogyasztásával, a kellékigényével (főleg a toner árakra gondolunk, de nyomtatási volumentől függően természetesen a papírköltség is érdekes tényező lehet), a karbantartás és a javíttatás díjával, az esetleges alkatrészcsere költségével.

Természetesen a javíttatás és az alkatrészcsere ad-hoc módon felmerülő költség, a karbantartás viszont olyan, amit irodai nyomtató esetén például évi 1-2 alkalommal érdemes megejteni. Ezen felül viszont a toner vagy patron utánpótlással, a nyomtatópapír költségével, valamint az eszköz áramfogyasztásával hosszú távon, szinte havi szinten találkozni fogunk.

Amikor tehát nyomtató választásra kerül sor, azt ajánljuk, hogy ezeket a várható fenntartási költségeket is vedd figyelembe. A TechOffice-nál például szívesen elmondjuk az érdeklődésedet felkeltő gép kapcsán ezeket az információkat, így teljes képet kapsz arról, hogy mire is számíthatsz.

Mi növelheti tovább a nyomtató vételárát?

Alapvető különbség van az otthoni használatra és az irodai felhasználásra tervezett nyomtatók között, már csak kapacitásbeli eltérések miatt is. Jellemzően az otthoni gépeket nem használják napi szinten, csak ad-hoc módon, ha egy hivatalos iskolai iratot, önéletrajzot vagy valamilyen szerződést, esetleg a szakdolgozatot kell kinyomtatni. Illetve a magáncélú felhasználás során még a fotónyomtatás is nagyon népszerű funkció szokott lenni.

Irodai felhasználás esetén kicsit már bonyolódik a helyzet, hiszen a számlák, szerződések, marketinganyagok, prezentációk nyomtatása is feliratkozhat a listára. Ergo, az üzleti nyomtatók eleve intenzívebb, napi szintű használatra vannak tervezve, emiatt a nyomtatási kapacitásuk is jóval magasabb egy otthoni nyomtatónál.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy mind az irodai, mind az otthoni nyomtatás során előfordulhat, hogy további funkciókra lenne szükség a nyomtatásnál. Például fénymásolásra, szkennelésre, vagy akár már olyan alapelvárásként megfogalmazott műszaki paraméterekre, mint a Wifi-s működés, a kétoldalas nyomtatás, a színes nyomtatás stb. A legolcsóbb nyomtatók esetében ezek nem feltétlenül alapfunkciók. A nyomtató választás során ezt szintén érdemes mérlegelni.

Mikor érheti meg mégis az „olcsó nyomtató”?

Ha elő szokott fordulni, hogy hónapokig nem nyomtatsz, aztán meg hirtelen újra szükség lenne rá. Ha előbb veszel megint egy új nyomtatót annál, hogy a régibe egy patront keresnél, mert az annyira drága. Biztosan számodra is ismerős a helyzet, amikor az új nyomtató kb. ugyanannyiba kerülne, mint a patron hozzá? Gyakorlatilag így válik az olcsó eszköz végül használhatatlanná és fentarthatatlanná, mert nem valami költséghatékony minden alkalommal új nyomtatót vásárolni. Érdemesebb lehet például 3 vagy 5 évre előre tervezni az eszközzel.

Irodai felhasználás esetén is maximum olyan egyéni vállalkozóknak és kisvállalkozásoknak ajánljuk az olcsó irodai nyomtatót, akik nem nyomtatnak napi szinten. Mert egy olcsó nyomtató nem fogja bírni a napi szintű nyomtatási igényt. Az olcsó nyomtató esetleg még akkor is megfelelhet, ha főként fekete-fehéren nyomtatnál és a nyomtatási minőség iránti elvárás nem túl magas. Ezeknek az eszközöknek ugyanis vannak bizonyos korlátaik ezen a téren, főleg színes nyomtatás esetén.

Miért nem ajánljuk hosszú távon az olcsó nyomtatót?

Tapasztalatunk alapján elmondhatjuk, hogy olcsó húsnak mindig és tényleg mindig híg a leve. A nyomtatók világára lefordítva ez annyit tesz, hogy az olcsó nyomtató fenntartása drága, a kapacitás és a nyomtatási minőség korlátozott, a kellékek pedig csillagászati árakon mozoghatnak.

Az olcsó nyomtatók esetében a patron gyakran annyiba kerül, mint maga az eszköz, emellett keveset tudnak nyomtatni. Maximum extrém alacsony nyomtatási igény esetén ajánlott az igénybevételük, de nem vagyunk meggyőződve arról, hogy nem érné meg jobban másolószalonba vinni azt a néhány oldalt. Persze tudjuk, hogy az ezzel eltöltött idő is pénz.

Ezen felül az olcsó nyomtatók többsége rendkívül lassan dolgozik, plusz a működésük során gyakrabban találkozhatsz a szerelővel, mint szeretnéd. Az olcsó nyomtatók ára ugyanis azért tűnik első látásra olcsóbbnak, mert olyan gyorsan kopó alkatrészeket használnak a borítás alatt, amelyek nem bírják az intenzívebb igénybevételt.

Ezért rövid- és középtávon is elő fog fordulni, hogy többször is szerelőt kell hívni hozzájuk. Ezzel gyakorlatilag a szerelő kiszállási + munkadíjával, valamint az alkatrészek költségével is kalkulálhatsz.

Jöjjenek a számok: mi számít olcsó nyomtatónak?

Általánosságban véve elmondható, hogy bruttó 30 000 Ft alatt csak olyan nyomtatóval találkozhatunk, amik vagy drágán nyomtatnak, vagy tudásuk csekély, vagy működésük lassú, vagy akár ezek közül mindegyik igaz rájuk. Ezt értem akkor, ha nem csak pár oldalt nyomtatnánk vele évente, hanem ténylegesen használnánk, mondjuk heti vagy napi szinten.

Mitől véd meg egy jobb, drágább nyomtató? Például attól, hogy egy megbízhatatlan eszközre bízd magad és az végül megakasszon a nyomtatási feladatban. Az is nagyon fontos, hogy egy kicsit nagyobb befektetéssel vásárolt eszköz már jóval költséghatékonyabban nyomtat, azaz nem költöd rá majd a gatyádat a kis patronokra.

Emellett mi például sokszor szembesülünk az ügyféltalálkozóink során azzal is, hogy az ügyfél elsőre egy csekély műszaki tudású eszközt vett és most már egy jobbat szeretne, ami tud kétoldalasan nyomtatni, gyors, WiFi-s és nem árt, ha színesen is nyomtat. Egyszóval azt szeretnék, ha az új nyomtatójuk igazodna a megváltozott nyomtatási igényeikhez, de jutányos áron.

Szóval mennyi lesz az annyi?

Mi azt szoktuk mondani, hogy otthoni felhasználásra 30 000 – 50 000 Ft között már tudsz jól, az igényeidnek és a lehetőségeidnek megfelelően választani. Irodai felhasználásra azonban inkább olyan 60 000 – 100 000 Ft környéki árban érdemes gondolkodni.

Persze ahhoz, hogy biztosan ne válassz rosszul, töltsd ki a nyomtató választónkat és a pontos igényeid alapján választva, a számodra legjobb, legmegfizethetőbb és funkcionális nyomtatót, vagy multifunkcionális eszközt fogod kapni. Így elkerülheted, hogy nem veszel feleslegesen drága, de túl olcsó, azaz megbízhatatlan és rosszul működő, drágán fenntartható nyomtatót sem.

Viszont, ha a lehető legkényelmesebb megoldást keresed, amikor nem neked kell nyomon követned a kellékfogyást vagy szeretnéd, hogy valaki mindig felügyelje az eszközt és a távolról a hibaelhárítást is elvégezze, illetve szerelőt küldjön cseregéppel, ha úgy alakul, akkor akár a nyomtató bérlés is hozzád illő választás lehet.

 

 

Szeretnéd tudni, hogy a te céged nyomtathatna-e hatékonyabban és fenntarthatóbban?

Töltsd ki a nyomtató választót és akár 60 percen belül megismerheted az új, modern, költséghatékony és fenntartható irodai nyomtatódat!

Értesülj Te is az akciókról
Soha nem küldünk spamet.
NAIH azonosító: NAIH-124541/2017.
Kérdésed van? Visszahívunk.
Add meg az adataidat és hamarosan keresni fogunk.
KAPCSOLAT
Köszönjük. Hamarosan keresni fogunk!
Az elküldöm gombra kattintva elfogadod az ÁSZF Adatvédelmi nyilatkozatunkat. Adatkezelési azonosítónk: NAIH-124541/2017.
MINDJÁRT KÉSZ!
Már csak meg kell adnod néhány adatot és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot.
A küldés gombra kattintva elfogadod az adatkezelési szabályzatunkat. NAIH-124541/2017.