06 80 111 888 (ingyenesen hívható zöldszám) info@techoffice.hu

Milyen nyomtatót vegyek, amihez olcsó a patron? – II. rész

A cikksorozat első részében átvettük azt, hogy mik azok a fő szempontok, amiket érdemes figyelembe vennie egy lelkiismeretes cégvezetőnek ha nyomtatóról van szó. Ez a cikk pedig azt a kérdésedet válaszolja meg, hogy „ milyen nyomtatót vegyek, amihez olcsó a patron ”?

Azért, hogy olyan eszközöd lehessen, amivel jó áron és sokat tudsz nyomtatni, összegyűjtöttük azokat a lényeges pontokat, amikre ügyelned kell a céges nyomtató kiválasztásakor.

Szoktál színesen nyomtatni?

Először is azt érdemes tisztázni, hogy csak fekete-fehéren, vagy színesen is szeretnél-e nyomtatni. Lehet, hogy elég neked egy monokróm készülék és számodra felesleges lenne egy színes nyomtató.

Alapesetben egy színesen nyomtató eszköz nem jelentősen kerül többe, mint egy fekete-fehér nyomtató, viszont a fenntartási költsége akár a 10x annyi is lehet. Ez főleg akkor igaz, ha ki is használod a színes nyomtatás funkciót. Egy szokványos színes irodai nyomtató 4 színnel, míg egy fekete-fehér nyomtató csak 1 fekete színnel üzemel. Egy színes oldal kinyomtatásakor a nyomtatód ezt a 4 alapszínt használja fel (fekete,kék,magenta,sárga). Ezzel még nem is lenne baj, viszont ha sokat nyomtatsz színesen is, akkor azokat a tintapatronokat vagy tonereket is rendszeresen be kell szerezned.

Ha vonunk egy átlagot a jelenleg kapható nyomtatók festékeiből, akkor egy gyári fekete toner pl. 15.000ft, míg egy színes toner is kb. ugyanennyi. A gond ezzel az, hogy a színesből összesen 3 tonert szükséges venned ahhoz, hogy elérd az ígért 800-1.000 színes oldal kapacitást. Arról nem is beszélve, hogy a nyomtatók fekete színt is kevernek a színes oldalakhoz, szóval tényleg jelentősen többe kerül 1-1 színes oldal kinyomtatása.

Tehát érdemes meggondolnod azt, hogy szükséged van-e egyáltalán színes nyomtatóra, vagy elegendő, ha csak fekete-fehéren tudnál nyomtatni. Szerencsére tudunk olyan megoldásokat is, amik tudnak színesen is nyomtatni, viszont nem aranyrudakban mérik a gyári festékek árát. 

mobilnyomtato

Hány csomag papír fogy havonta?

A legjobban onnan tudod megállapítani azt, hogy mennyit nyomtatsz, ha megnézed az utolsó éved papírfogyását. Mivel a legtöbb cégnél hullámzó, szezon függő a nyomtatási volumen, ezért ha vonsz egy 12 hónapos átlagot a papírbeszerzés számlái alapján, akkor szinte olyan pontosan be lőheted a mennyiséget, mint egy mesterlövész.

Ez azért is fontos, mert a nyomtatógyártók meg szokták adni azt, hogy mennyi az a havi ajánlott nyomtatási mennyiség, amennyit még elbír a nyomtató. Viszont nem is emiatt igazán fontos tudnod a nyomtatási volumenedet, hanem azért, mert amennyi nyomtató jelenik meg évről évre, majdnem ugyanannyi új toner vagy tintapatron verziót forgalmaznak hozzájuk. Nos, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nyomtatót veszel, amihez olcsó a patron.

A méret a lényeg

Na jó, nem csak a méret számít, hanem az is, hogy mennyibe kerül az a pakk. Az egészet nagyon egyszerűen tudod megvizsgálni.

Szóval, amikor új nyomtatót nézel, akkor nézd meg azt, hogy mennyibe kerülnek hozzá a gyári tonerek vagy tintapatronok, és mennyit tudnak azzal nyomtatni a kiszemelt nyomtatók. Azt szoktuk tanácsolni, hogy minden esetben az XXL-es vagy high capacity festék verziót érdemes megnézni, és abból is a gyárilag előírt opciót. Azért a gyárit, mert ügyfeleinknél és korábban a saját bőrünkön is többször megtapasztaltuk már, hogy az utángyártott toner hosszú távon (de sokszor rövid távon sem) nem éri meg.

mobilnyomtato

Mennyi az annyi? Akkor milyen nyomtatót vegyek, amihez olcsó a patron?

Itt egy példa, hogy hogyan számold ki a lapköltségét egy kiszemelt nyomtatónak:

Egy színes nyomtatóhoz 10.000ft egy fekete toner, egy színes toner pedig legyen szintén 10.000Ft. A színesből 3db-ra lesz szükséged (cyan,magenta,yellow). A gyártó azt az adatot adta meg, hogy feketén 1.500 oldalt, és színesen is 1.500 oldalt tud nyomtatni a nyomtató a fenti tonerekből. Ezek alapján, az alábbiakat tudod kiszámolni:

Fekete-fehér laponkénti költség: 10.000ft/1.500 oldal = 6,66ft/lap

Színes laponkénti költség: (Cyan x Magenta x Yellow x Black) / 1.500 oldal =  26,66ft/lap

Ha tudod, hogy kb. hány oldalt nyomtatsz havonta fekete-fehéren és hányat színesen, akkor innentől már nagyon egyszerű a helyzet. Simán szorozd fel az lapköltségeket a havi volumeneddel és már pontosan tudni fogod, hogy mennyibe kerülne 1-1 havi nyomtatásod.

Példa a fenti nyomtató esetén:

Havonta 1.100 fekete-fehér oldal = 7.326ft

Havonta 300 színes oldal = 7.980ft

A példában szereplő költségek egyébként hétköznapinak számítanak, viszont ehhez képest könnyedén találhatsz akár fele ennyiért üzemelő megoldásokat is.

 

Figyelj a lábnyomodra is

Tudom, az egyik legfontosabb kérdésed az, hogy „milyen nyomtatót vegyek, amihez olcsó a patron”, viszont ma már egyre fontosabb téma a környezettudatosság is. Még ha nem is tartunk ott hazánkban, hogy ez legyen a fő szempont, azt tanácsolom neked, hogy vedd figyelembe a nyomtató által folyamatosan képződő hulladékokat is.

Vannak olyan eszközök, ahol dobegységet, transzferszalagot, vagy esetleg nyomtatófejet kell cserélni bizonyos időnként, ezek plusz terhet jelentenek a környezet számára (és a vállalkozásod számára is), mivel csak részben újra hasznosíthatók. Vannak olyan alternatívák, ahol 100%-ban újra felhasználható, csak műanyag hulladékok keletkeznek, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy ezzel az apró figyelmességgel is óvd a környezetedet.

Segítségedre volt a cikkünk? A következő részben, arra a kérdésre kapsz majd választ, hogy „milyen multifunkciós nyomtatót vegyek?”

 

 Töltsd ki a nyomtató választót, amivel megtudod azt, hogy pontosan milyen nyomtatóra is lenne szükséged.

 

 

 

Töltsd ki a nyomtató választónkat!

Az egész csak 1 percedbe kerül, viszont hosszú távon rengeteg időt és pénzt spórolhatsz meg a nyomtatásodon, a választó segítségével

Értesülj Te is az akciókról
Soha nem küldünk spamet.
NAIH azonosító: NAIH-124541/2017.
Kérdésed van? Visszahívunk.
Add meg az adataidat és hamarosan keresni fogunk.
KAPCSOLAT
Köszönjük. Hamarosan keresni fogunk!
Az elküldöm gombra kattintva elfogadod az ÁSZF Adatvédelmi nyilatkozatunkat. Adatkezelési azonosítónk: NAIH-124541/2017.
MINDJÁRT KÉSZ!
Már csak meg kell adnod néhány adatot és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot.
A küldés gombra kattintva elfogadod az adatkezelési szabályzatunkat. NAIH-124541/2017.