06 80 111 888 (ingyenesen hívható zöldszám) info@techoffice.hu

A digitalizáció korszakában is imádjuk a legutolsó feljegyzéseket is kinyomatni, így felesleges energiát, papírt felhasználni. Tömegével gyártjuk a veszélyes hulladéknak számító tonereket. A Holnap tegnapjában Tál Dáviddal végigvesszük, hogyan lehet környezettudatossá tenni és zöldíteni a nyomtatást, amivel jelentős költségmegtakarítás is elérhető.

Szeretnéd tudni, hogy a te céged nyomtathatna-e hatékonyabban és fenntarthatóbban?

Töltsd ki a nyomtató választót és akár 60 percen belül megismerheted az új, modern, költséghatékony és fenntartható irodai nyomtatódat!

Interjú RádióCafe – Tál Dáviddal a TechOffice és a környezetbarátnyomtató.hu alapítójával az irodai nyomtatásról és a fenntarthatóságról

🕒 Becsült olvasási idő: 21 perc

A podcast tartalma

Üdvözlök minden hallgatót Nyúl Zsuzsa vagyok, ez itt a Holnap tegnapja, ahol olyan szakemberekkel beszélgetek, akik segítenek megértetni velünk, hogy milyen változásokat hoz az életünkbe a fenntarthatósági szemlélet.

A mai témát bevisszük az irodák világába és igyekszünk tanácsot adni a környezettudatos nyomtatáshoz. Egy kutatás szerint Magyarországon a 10 és 200 főt foglalkoztató kkv-k 79 százaléka a papíralapú iratkezelés mellett teszi le a voksát, ráadásul a vállalkozások 81 százaléka az elektronikusan kitöltött önéletrajzokat, szerződéseket és számlákat is, de még a legfontosabb üzeneteket is kinyomtatja. Elmondható tehát, hogy hiába nézünk szinte mindent a monitor előtt, a papír alapú dokumentálás és iratkezelés még mindig erősen a mindennapjaink része, de ha már így van, akkor nézzük meg közelebbről, hogy hogyan tudjuk egy kissé környezetbarátabb módon tenni mindezt.

A mai vendégem Tál Dávid, a Kornyezetbaratnyomtato.hu és a techoffice.hu alapítója és ügyvezetője.

– Szia Dávid! Köszönöm, hogy itt vagy.
– Szia Zsuzsi! Szuper, hogy itt lehetek.
– Mivel lehet környezettudatossá tenni a nyomtatást, vegyük gyorsan végig.
– Ez alapvetően egy komplex kérdés, viszont a legalapabb, amit tehetünk, hogy olyan eszközt használunk, ami nem használ hőt, és a lehető legkevesebb hulladékot termelni a működésével.
– Valószínűleg a digitalizációval egy kissé háttérbe szorul mindaz, amit a nyomtatás jelent.
– Alapvetően csökkenő nyomtatási tendenciáról beszélhetünk, főleg, hogyha párhuzamot vonunk a digitalizációval, ahogy egyre több dolog válik digitálissá, úgy kell egyre kevesebbet nyomtatnunk. Az, hogy mennyire ragaszkodunk hozzá, igazából ezt iparága válogatja. Vannak olyan cégek, amik jobban fejlődnek itthon és jobban próbálnak átállni digitális irányba, vannak, amik kevésbé. Van egy-két olyan dolog, amire mindenki oda tud figyelni, például tudjuk felügyelni a kollégáink nyomtatását egy ilyen kártyás rendszer segítségével, ahol például kiugrik az, hogyha teljesen feleslegesen nyomtat valamelyik kolléga sokat, vagy folyamatainkat át tudjuk nézni, amik ezekhez kapcsolódnak. Tehát összességében apró dolgokat összeadva tudunk olyan változást elérni, ami egyszerre egyenként nagyon keveset hat, viszont hogyha egybe nézzük őket, akkor nagy eredményt tudunk velük elérni.
– Azok egyébként, akik hozzátok fordulnak, és a környezettudatos nyomtatás felé orientálódnak, azok általában környezettudatosságból gondolják így, mert zöldíteni szeretnék az irodáikat, vagy azért, mert valamilyen formában költséget szeretnének megtakarítani.
– Nagyon szuper lenne, ha azért fordulnának hozzánk, mert szeretnék zöldíteni az irodájukat. Ez maximum a legnagyobb vállalatoknál releváns, viszont a legtöbb partnerünknél inkább az a jellemző költséghatékonyság szempontjából közelítik meg a kérdést. Ettől függetlenül ez egy plusz előny, egy plusz érv, hogy egyébként fenntartható környezetbarát, amit tudnak nálunk választani.
– Tudatosan akarunk nyomtatni, akkor szerinted, hogyha papírmennyiségben kellene meghatároznunk, csak mondjuk egy hónapnak a nyomtatását, akkor hogyan tudjuk ezt meghatározni. Van olyan cég, ahol 100 oldalt nyomtatnak egy hónapban, van, ahol 100.000 oldalt. Ez nyilván munkavállalóktól, tevékenységtől és a hasonló dolgoktól függ. Összességében magán egyébként a papíron tudunk spórolni, ez egy nagyon egyszerű tipp, bármelyik nyomtató tudja, varázsszó lesz, kétoldalas nyomtatás. Alapvetően meglepődnétek, hogy mennyire nem használják a cégek egyébként a kétoldalas nyomtatást, amivel kapásból felét meg lehetne spórolni a papírfelhasználásnak, ha innen közelítjük meg ezt a környezetvédelmi kérdést. De nem ez a legfajsúlyosabb.
– Tímea egy nagyon fontos edukációt is végeztek egyébként ennek kapcsán, és ebben például benne van az a fajta szerintem körforgásos szemlélet, hogyha valaki szeretné egy kicsit modernizálni és a fenntarthatóság felé elmozdítani a nyomtatását, akkor segítetek neki abban, hogy a régi nyomtatóját elszállítjátok és egy jobb minőségűt, vagy egy fenntarthatóbbat fogtok helyette telepíteni. Miben látod egyébként a legfőbb különbséget a régi és azok között a nyomtatók között, amit ti forgalmaztok és fenntartható körülmények között működtethető.
– Ezt a legjobban úgy tudnám bemutatni, hogy vannak olyan termékek, amik az elmúlt 30-40 évben semmit nem fejlődtek, viszont a nyomtató szerencsére pont nem ilyen. Tehát ott már vannak olyan elérhető megoldások, ahol nem kell annyi kopóalkatrészt cserélni, és például hőmentesek. Tehát főleg ez az az irány, amilyen irányba érdemes lehet elindulni, ráadásul ez nem is drágább, minthogyha a megszokottat választanánk.
– Egyébként szerintem ezt szeretik, én legalábbis ezt szeretem. Jobban, amikor kijön a meleg papír, és akkor ennek ilyen finom jó illata van, de hát ez célokért a kibocsátás szempontjából, meg egyébként a veszélyes hulladék szempontjából, mert ugye nyilván a festék az az, hát nem annyira szerencsés.
– Képzeld el, volt egy olyan ügyfelünk, ahova felmérni mentünk, hetven nyomtatót használnak összesen, nem tudom, két emeleten dolgoznak, tehát elég sok munkatárs van, és az összes irodában úgy ülnek, hogy télen-nyáron nyitva van bukóra az ablak, mert büdös a nyomtató, ami azért egy kicsit durva, és még mindig nem ez a legnagyobb baj náluk, és nem ez a legfontosabb szempont, amikor nyomtatót szeretnének választani. Bár együtt fogunk működni, úgyhogy kitartás, nem lesz sokáig büdös ez a nyomtató.
– Valószínűleg abban van egy csomó olyan veszélyes anyag is, amit belélegeznek, szóval nem biztos, hogy ennyire.
– Szó szerint így van. Egyébként ezt úgy hívják, hogy ózont termel a nyomtató. Volt róla szó, sőt szerintem előbb vagy utóbb, inkább előbb, mint utóbb be fogják vezetni azt, hogy részecskeszűrő lesz a nyomtatókon is, hasonlóan a belsőégésű autókhoz, ahol is azt még egyszer elporlasztja, és valamilyen úton-módon megpróbálja azt a felszabaduló káros anyagot elégetni, az autóknál így működik, valószínűleg a nyomtatóknál is így fog működni, illetve hát nyilván a törvényhozás. Időről-időre büntetni fogja azt, hogyha a nyomtatók nem környezetbarátok. Mi szerencsére jó pár évvel ezelőtt átálltunk már erre az alternatívára.
– Hogyha kell mondani mondjuk három nagyon fontos érvet, hogy mitől környezetbarát egy nyomtató, akkor mi lenne az, amit kiemelnél?
– Az egyik legfontosabb, amire egyébként is kéne figyelned akár nyomtató, autó, vagy bármilyen eszköz, céges eszköz választása előtt, az a TCO. Ez gyakorlatilag magyarra fordítva azt jelenti, hogy teljes tulajdonlási költség, tehát nekem az első naptól az élettartam a végéig mennyibe fog kerülni ez az eszköz. Ugye nyomtatóknál jellemzően ezt 5 évre szoktuk lebontani, és ilyenkor az eszköz beszerzési ára, hozzávaló kellékek, ha kell alkatrészeket cserélni bizonyos oldalszám után, akkor azok, illetve a kiszállás, a szolgáltatás hozzá és a többi. Ezeket kell összeadni, mi ezt osztjuk vissza mondjuk egy hónapra, és így jön ki, hogy egyébként egy normális irodai nyomtató, ami környezetbarát és fenntartható, nem kerülne többe havi 5-6-8 ezer forintnál, hogyha így számoljuk, és nem azt nézzük, hogy hú, most egyszer el kell költenem néhány százezer forintot. Úgyhogy ez például egy nagyon fontos dolog, amivel tehetünk a környezetbarát nyomtatásunkért. A másik dolog, hogy azt kell figyelni, hogy minél nagyobb kellékanyagokat tudjak hozzá venni, és azokat a gyártó újra tudja hasznosítani. Ez azt jelenti, hogy én visszaadhatom neki, mondjuk a nyomtatós szolgáltatómon keresztül, és ő majd ezt valakinek újratöltve, újra felhasználva odaadja. Illetve ami a legfontosabb és ezt mindenképp nagyon kihangsúlyoznám, az ténylegesen az, hogy ne legyenek kopó alkatrészek. Oké? Tehát, hogy van egy ilyen nagyon jó szemléltető példa, hogyha a típusú nyomtatót választod, akkor öt év alatt egy ilyen nagyon nagy kupac hulladék fog keletkezni, mondjuk másfél méter magasan, ha a B verziót választod, akkor pedig egy 40 centi magas kupac fog keletkezni. Úgyhogy ez abszolút nem mindegy, hogy milyen irányba indulsz el. Csináltunk egy felmérést az Ingvinen, ahol megkérdeztük a követőinket, hogy egyébként ők hogyan hasznosítják a tonereket, mit csinálnak vele. És nagyon durva, több mint 70 százalék simán kidobja a kukába.
– Jézusom, hát ez a legrosszabb, ami történt.
– Pedig ez veszélyes hulladék, tehát annak nem ott a helye. Még ha egy MediaMarktba beviszem, és jobban járunk mindannyian. Nagyon nagy részét nem lehet újrahasznosítani. Pont ez a baj vele, hogy nem tudom újrahasznosítani, elhasználtam, eldobom, mint egy papírpelenka, csak ugye ez egy kicsit mérgezőbb.
– Igen, igen. Tehát meg kell találni a megfelelő helyet, ahol ezt vissza lehet vinni, váltani, megfelelően elhelyezni a hulladékot, és azért pontosan amiatt, mert hogy ez egy veszélyes hulladék, emiatt fontos, hogy felelősen váljunk vele, tehát semmiképpen nem a kommunálisba kell bedobni.
– Nem, hát ez speciális igényű dolog, de ugyanúgy a rossz nyomtatót se a lomtalanításnál kéne kilökni, hanem elvinni egy elhulladék udvarba.
– Egyébként ti tudtok ebben segíteni, hogyha hozzátok fordul valaki ezzel kapcsolatban?
– Persze abban az esetben is tudunk segíteni, hogyha nem vásárol tőlünk semmit, tehát van arra lehetőség külön díj fejében, hogy segítsünk, viszont aki ügyfelünkké válik, mi szeretnénk őt a lehető legkönnyebben a zöld útra terelni, ezért ingyenesen segítünk. Tehát elhozzuk, megsemmisíttetjük, erről adunk jegyzőkönyvet, hogyha szükséges, tehát abszolút.
– Azért indítottátok el ezt a fajta irányt, mert úgy éreztétek, hogy ez egy jó piaci rés, amin keresztül egy új célcsoportot lehet elérni, vagy pedig amiatt, mert volt valamifajta személyes elköteleződésed a szakmád és egyébként a fenntarthatóság a környezetvédelem iránt.
– Én azt mondanám, hogy is-is. A TechOffice több mint hat évvel ezelőtt indult, én magam indítottam egyedül, és az eredeti elképzelés az az volt, hogy lehetne ezt a nyomtató eladást, nyomtató szolgáltatást máshogy is csinálni, mint a berögződött régi formák.
– Pedig már hat évvel ezelőtt azért már nem volt annyira evidens, hogy mindent nyomtatunk, nem?
– Ezt cáfolnom kell. Az az az igazság, hogy tényleg jól hangzik, és azt mondanám, hogy fejlettebb régiókban már jobban digitalizálnak, de ez egy zsugorodó piac, viszont ettől függetlenül még mindig nyomtattunk és nyomtatunk is. Az az igazság, hogy vannak olyan dolgok, amiket a mai napig muszáj kinyomtatni, de hogy erre visszacsatoljak, abszolút a dokumentum kezelése, tehát ami már ki van nyomtatva, és azt hogyan tároljam, az egy másik problémakör, amiben egyébként szintén tudunk segíteni. Tehát alapvetően hat évvel ezelőtt indultunk, és ugye volt egy kalapácsunk, amivel be akartuk verni a szöget, csak nem volt meg a szög. Ez a kalapács egyébként a most is kiemelt partnerünk az EPSON volt, mint gyártó. Biztos hallottál már róla projektorban is világelsők egyébként.
– Igen, hallottam.
– És gyakorlatilag vele kezdtünk el dolgozni, mert a nulladik perctől már fenntartható környezetbarát eszközöket tudtak nekünk biztosítani, és az elsők között voltunk, illetve vagyunk is, akiknek ez tényleg szívügye és tényleg érdekel minket, mindamellett tényleg találtunk egy olyan réspiacot, ahol ez plusz előnyként megjelenik, de ismétlem nem fő szempont jelenleg még itthon a döntési mérlegelés körnél, hogy nyomtató környezetbarát vagy nem, de ha csak ennyi kell hozzá, akkor a fenntarthatóság azért már egy beszédtéma legalább.
– Ezt a fajta edukációt ti fel is vállaltátok az oldalon, és ez szerintem egy nagyon fontos és jó dolog, hogyha valaki ebben a témában szeretne egy kicsit jobban elmélyülni, akkor nem pusztán azt mondjátok, hogy itt egy nyomtatót eset megvásárolni, hanem segíthetek ebben a fajta folyamatfelismerésben, és egyáltalán a gondolatnak az elindításában, hogy a fenntarthatóság a nyomtatásnál kezdődik.
– Abszolút így van, ahogy mondod, a nulladik perctől próbálunk edukálni, próbáljuk tanítani a piacot a cikkeinkkel, videóinkkal, tartalmainkkal, de például nálunk úgy néz ki egy folyamat, amikor ügyfelünkké válsz, hogy egyrészt igen, a régi eszközt elhozatjuk, az újat beállítjuk, megmutatjuk, hogy tudod a legfenntarthatóbban használni. A fenntarthatóság nálunk két dolgot is jelent, egy cégvezetőként is így élem a mindennapjaimat, hogy egyrészt legyen fenntartható ok a környezet miatt, másrészt legyen a cégemnek fenntartható, tehát felesleges mínuszt ne termeljek. Rengeteget költünk feleslegesen a nyomtatóra, mi ezt az elején megtanítjuk, hogy hogyan kell használni, illetve a későbbiekben is visszagyűjtjük a kellékeket, az üres kellékeket, folyamatosan monitorozzuk, hogy mi történik nálad, és ez egy egyszerű folyamat. Nekünk amúgy nem kerül többe, mintha amúgy csak odaadtuk volna a nyomtatót, azt csinálja, amit akarsz vele, úgyhogy mi ezt az utat választottuk, és az ügyfélélménnyel együtt közösen hozzuk a fenntarthatóságot és azt, hogy egyébként ez a wow érzés meglegyen, amikor ügyfelünkké válsz, használod és ajánlasz minket.
– Hogyha az ár-érték arányokat kell néznünk, ugye itt a lecserélésről sok szó esett az előbbiekben, akkor hogy kellene felmérnünk, mikor térül meg, mennyiben más az árazása egy hagyományos, illetve egy ilyenformán innovatív nyomtatónak.
– Tehát ha jól értem a kérdésedet, arra vagy kíváncsi, hogy vevőként ez drágább lesz-e?
– Hát teljesen természetes, persze.
– Mennyibe kerül?
– Abszolút megértem én is, hiszen megtanultuk, hogy ugye minden, ami környezetbarát, az nagyon drága, akár itt a papír műanyag pohár, satöbbi történetekről beszélünk, viszont azt kell látni, hogy nagyon komoly piaci verseny van a nyomtató piacon. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok gyártó szeretné eladni a termékét, márpedig ehhez igenis versenyképesen kell áraznia. Úgyhogy röviden szavatolja azt, hogy ezek az árak alapvetően, tehát a környezetbarát eszközök, nyomtatóknak az árai, azok ott vannak, vagy esetleg akár alkalmanként alatta is, mint egy bármilyen másik nyomtató. Én itt nem is erre helyezném a hangsúlyt, hanem inkább arra, hogy jól kell kiválasztani egyszer azt az eszközt arra az öt-hat-nyolc évre, amíg használom, mert egyébként lehet, hogy fele annyiért meg tudtam venni, viszont minden évben kidobom. Nagy matekzseninek nem kell lennie, hogy az nem éri meg, de nagyon sokan így használják. Azt mondom, hogy van egy alapküszöb, amennyit rá kell szánni erre, viszont kevesebb, mint gondolnád.
– És hogy a nyomtatópapírt nézzük, abban tudtok tanácsot adni, hogy mit használjak, hogyan használjam egyáltalán.
– Csak azt nyomtasd ki, amit muszáj.
– Oké, itt kezdődik, igen.
– Egyébként pedig sokan szeretik használni a környezetbarát papírt. Mi nem vagyunk ellene, különösen nem is kampányolunk mellette, ugye ez egy drágább megoldás, ami egy picit porol is, nem jelenti azt, hogy tönkretenné a nyomtatót, viszont én azt gondolom, hogy mindig ahhoz kell nyúlni, ami a legnagyobb eredményt éri el a legkisebb befektetéssel, és ez nem feltétlenül a papír típusa vagy a fajtája.
– Várj egy picit, ne menjünk el szótlanul emellett a dolog mellett. Mi az, hogy porol? Egy papír, és melyik porol? Ezt nem is értem.
– Igen, igen, megértem, hogy így nincs előtted, de arra kell gondolni, hogy ugye más anyagból készül, tehát máshogyan készülnek ezek az újrahasznosított papírok. Egyébként pedig ahogy a sima papír, az egy fehérebb, finomabb tapintású másfajta papír. Mind a kettő jó, én azt szoktam mondani szakemberként, meg kell vizsgálni, milyen készülékben akarjuk használni, van, amelyik igényesebb és nem szívesen használja ezt a papírt, eltömődhet stb. tőle, van, amelyik pedig amúgy igénytelen és simán el tudja ezt használni. Mindegyikre tudunk alternatívát ajánlani, de egy picit áltatásnak érzem, ha csak ez a környezetbarát megmozdulásunk, hogy akkor most vettem egy kétszer annyiba kerülő papírt, és most környezetbarát vagyok, amikor az eszköz egyébként meg 300 fokon felfűtve égeti bele a port a papírba.
– Hát igen, ez azért elég paradox helyzet. Most akkor fenntarthatóan, környezetbarát módon működöm vagy sem?
– Abszolút.
– Akkor ez azt jelenti, hogy tudtok abban is tanácsot adni, és ez nem biztos, hogy száz százalékig a fenntarthatóság felé fog mutatni, hogyha valaki ilyen környezetbarát nyomtatót szerez be, akkor lehetőleg a legjobb minőségű papírt használja, hogyha hosszan szeretné életben tartani az eszközét.
– Inkább azt mondanám neked, nyugodtan használja, amit eddig. Tehát, hogy nem jár kompromisszummal, inkább ez a jó benne, de igazság szerint a 99 százaléka felhasználóinknak egyfajta normál irodai papírt szerez be és azt használja.
– Az egyik legfontosabb kérdés azt gondolom, minden irodai beszerzésnél, hogyha elektronikus eszközről van szó manapság, akkor az az, hogy mennyi áramot fogyaszt. Ez biztos, hogy a nyomtatónál egy kardinális kérdés.
– Abszolút nagyon logikus, amit mondasz, senkit se érdekel.

– Köszi!
– Ezt most a legőszintébben mondom. Ugye ez egy olyan dolog, hogy otthon mondjuk lecseréljük a klímát vagy a hűtőnket, hogy kicsit spórolhassunk majd az áramon, mert kiszámoltuk, hogy amúgy öt év alatt ráköltöm az összes vagyonomat majd az áramszámlára, hogyha ugyanazt a frizsidert meghagyom, amit előtte használtam, viszont a nyomtatóknál nem így gondolkoznak a felhasználók, a döntéshozók, vagy a döntés előkészítők. Alapvetően az számít, hogy minél olcsóbb legyen, de tudjon mindent, és egyébként kiszolgáljon minden igényt. Viszont hogyha energiáról beszélünk, akkor van egy-két izgalmas számom, amiből ki lehet indulni, mert egyébként jól érzed, ez fontos lenne, csak még nem tulajdonítunk neki elég jelentőséget.
– De mik azok a számok, mesék?
– Hát ugye ez volumentől függ, mert más számokat kapunk akkor, hogyha csak egy nyomtatót cserélünk le, vagy vizsgálunk egyáltalán, vagy mondjuk 60 darabot, hiszen rengeteg nagy hazai cég létezik, ahol használnak ennyi eszközt. Egy környezetbarát nyomtató akár 90%-kal kevesebb energiát tud használni, mint egy általános, nem környezetbarát nyomtató. Ez abból adódik egyébként, hogy az általános nyomtató felfűti magát, tehát felfűti magát átlagosan 2-300 fokra, és miután ezt megcsinálta 15-20-30 másodperc alatt, biztos megvan az érzés, hogy így vársz rá.
– Igen, és megy a villogó fény.
– Abszolút.
– Jön a meleg.
– Igen, ez az illat.
– Ez tényleg jó, nyáron kevésbé, de jön a meleg, jönnek az illatok, és gyakorlatilag utána kezdi el magát a nyomtatást, de azt kell elképzelned, hogy belül egy olyan folyamat képződik, egy olyan folyamat történik, amikor tényleg nagyon nagy energiát kell hirtelen felvenni, akár 1000-1500-2000 wattot is, és így éri el azt, hogy fel tudja fűteni. Ezt az egész nyomtatót nagyon leegyszerűsítve, és utána a papír elindul benne és ráégetésre kerül. Másik oldalról viszont ezt lehet úgy csinálni, hogy hő nélkül egy elektromos impulzus elindítja a nyomtatást, és azonnal elkezd ugye nyomtatni, és nem beleégeti, hanem ráhelyezi a papírra így nagyon leegyszerűsítve a nyomatot magát, tehát a festéket. Olyankor például egy átlagos nyomtató 50-100 wattot fogyaszt, míg mondjuk ez ragszembe 600-800 vagy 1000 wattal ugyanilyen tudásnál. Egy átlagos nyomtatónál, ha egy darabról beszélünk mondjuk egy kisvállalkozás életében, akkor évente elsőre nem tűnik jelentősnek, az a 15-20 ezer forint, ami spórolhat, de mondjuk, ha ezt levetíted egy teljes élettartamra, akkor már feleslegesen kidobott pénz kategóriába számolva ez egy komolyabb összeg. De hogyha ezt sok gépnél nézed meg, tehát mondjuk egy gépparknál kompletten, ahol sokat használnak, ez már százezres nagyságrend, amit az energián a rezsin meg lehetne spórolni, csak ez meg nincs ott a fejekben egyelőre, de dolgozunk rajta, hogy ott legyen. Nekünk több mint 3000 ügyfelünk van, tehát több mint háromezer helyen nyomtatnak ebben a pillanatban is, egyébként több mint 400 millió oldalt nyomtattak már ki a nyomtatóinkkal. Ők már ezt használják, ők edukálják velünk együtt a piacot, hiszen az ő partnereik is látják, mikor elmennek hozzájuk. Az igazság az, hogy ritkán találkozunk azzal az igénnyel, hogy ez a fő szempont változik, a piac nyitottabbak, érdeklődnek, könnyebben befogadják már a technológiát, hogy ez más, máshogy működik. Bár szerencsére nem is kompromisszumos, hanem ugyanazokat az igényeket ki tudja elégíteni. Úgyhogy összességében picit változik, majd amikor a törvénykezés vasszigor keze lecsap ide is, majd akkor fogunk fölébredni. Én azt gondolom, a nyomtatóknál is előbb vagy utóbb eljutunk oda, hogy már nem tudunk min javítani az üvegháztatás elkerülése vagy csökkentése végett, akkor ez lesz a következő, ahol drasztikus lépések lesznek, hiszen most egy laptopon, vagy egyéb hasonló irodai eszközön nem nagyon tudsz mit csinálni, hát ugye ott van egy táp, bedugod, működik, viszont egy nyomtatónál, ahol tényleg több száz fokon működik ez az eszköz, amihez állandóan fel kell fűtenie. Egyre drágábban, egyre nehezebben elérhetően áramból, az hosszú távon szerintem nem fenntartható. Úgyhogy én azt gondolom, hogy így fog majd változni, amikor már muszáj lesz.
– Dávid, köszönöm, hogy itt voltál!
– Köszönöm én is, hogy élmény volt.
– Tál Dávidot hallottátok a kornyezetbaratnyomtato.hu és a techoffice.hu képviseletében. Ez volt a holnap tegnapja, hamarosan folytatjuk.

Szeretnéd tudni, hogy a te céged nyomtathatna-e hatékonyabban és fenntarthatóbban?

Töltsd ki a nyomtató választót és akár 60 percen belül megismerheted az új, modern, költséghatékony és fenntartható irodai nyomtatódat!

Értesülj Te is az akciókról
Soha nem küldünk spamet.
NAIH azonosító: NAIH-124541/2017.
Kérdésed van? Visszahívunk.
Add meg az adataidat és hamarosan keresni fogunk.
KAPCSOLAT
Köszönjük. Hamarosan keresni fogunk!
Az elküldöm gombra kattintva elfogadod az ÁSZF Adatvédelmi nyilatkozatunkat. Adatkezelési azonosítónk: NAIH-124541/2017.
MINDJÁRT KÉSZ!
Már csak meg kell adnod néhány adatot és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot.
A küldés gombra kattintva elfogadod az adatkezelési szabályzatunkat. NAIH-124541/2017.