06 80 111 888 (ingyenesen hívható zöldszám) info@techoffice.hu

Színes nyomtató és ami mögötte van: mire jó, mit nyomtat és miért nem nyomtat?

Az üzleti nyomtató kiválasztása során az egyik sarkalatos kérdés az, hogy elég a fekete-fehér nyomtatás a cégedben? Vagy esetleg egy színes nyomtató tehetné kiemelkedővé az ügyfélélményt és a munkavégzés hatékonyságát? Ezt a kissé talán triviálisnak tűnő felvetést még a nyomtató vásárlás előtt érdemes tisztázni, hiszen a színes nyomtatás nemcsak az eszköz aktuális vételárában, hanem annak fenntartási költségeiben is meghatározó tényező.

Színes nyomtató és ami mögötte van: mire jó, mit nyomtat és miért nem nyomtat?

🕒 Becsült olvasási idő: 7 perc

A TechOffice fennállása óta már több mint 3000 ügyfelünk volt, szóval találkoztunk már olyan szituációkkal, amikor a fekete-fehér vs. színes nyomtatás kérdésében ellentét feszült a cég tulajdonosa és a nyomtatót ténylegesen használó kollégák visszajelzéseire támaszkodó felső- vagy középvezető között. Leginkább abban a kérdésben ütköztek a vélemények a nyomtató választás alkalmával, hogy valóban szükség van-e színes nyomtatásra a cégnek vagy sem? Reálisan hozzájárulhat a hatékonyabb munkavégzéshez, az ügyfélélményhez vagy akár a vállalkozás marketing céljaihoz?

A valódi kérdés inkább ez: mire használható a színes nyomtató az irodában?

Vagyis miért éri meg beruházni egy némileg drágább alapárú és a tonereket illetően drágábban fenntartható eszközbe? Mindent egybevetve a színes üzleti nyomtatót általában irodákban és vállalkozásokban használják marketinganyagok, prezentációk, jelentések és egyéb dokumentumok nyomtatására, amelyek professzionális megjelenésű színes nyomatokat igényelnek. A grafikusok, fotósok és művészek körében is népszerűek, akiknek munkájukhoz pontos színvisszaadásra van szükségük.

Annak, ahogy a színeket használjuk a nyomtatás során, erőteljes hatása lehet például a nyomtatott dokumentumok feldolgozására, gondoljunk csak a fekete-fehéren és a színesben kinyomtatott.táblázatok esetében arra, hogy mennyivel könnyebb értelmezni egy színes grafikont, mint azon töprengeni, hogy az oszlopok szürkés színátmenetei mit is akarnak szimbolizálni .

A színek használata már ránézésre is vonzza a közönséget, így a céged jobb lehetőséget kap az üzenete közvetítésére. Ezért olyan fontos, hogy megbízható, jó minőségű színes nyomtatót használj a vállalkozásodban.

A színes nyomtató előnyei az irodában

1. Kitűnsz a versenytársak közül

A színek egy kis plusz fűszert kölcsönöznek a céges dokumentumaidnak, ami egy tárgyalás során például nemcsak az üzeneted közvetítésében segít, de a vállalati arculatba illő színekkel a márkaismertséget is növelheti. Emellett, természetesen a versenytársaktól is megkülönbözteti a cégedet. Ennek érdekében használj kiváló minőségű, színes grafikákat, akár logóként és/vagy képként, hogy az üzeneted egyszerűen leugorjon az oldalról.

2. Egy kézben az irányítás, nem kell a beszállítóra várni

A házon belüli színes nyomtatás több fronton is növeli a vállalkozásod hatékonyságát. Például azzal, hogy a kisebb volumenű és professzionális ofszet nyomdai kivitelezést nem feltétlenül igénylő marketinganyagok nyomtatását ezentúl házon belül is meg tudjátok oldani, nemcsak a nyomdaköltséget spóroljátok meg, hanem a beszállítóra várás idejét is. Ez a fajta rugalmasság lehetőséget ad arra, hogy saját belátásod szerint használd fel az üzleti céljaid elérésére a felszabadult időd és költséget is.

3. Növelheted a márkaismertséget

A márkaismertséget korábban említettük már és nem véletlenül. A színek használata és így a színes nyomtató teljesítménye nagy mértékben befolyásolják a márkaismertséget. Több edukációs anyag született már a színek pszichológiájáról és azok használatáról a marketingben, nem véletlen, hogy mind az offline marketinganyagokban, mind a brand arculatában, mind az online megjelenésben kiemelt megkülönböztető szerepe van a színeknek.

Használj a céges designhoz illeszkedő színes marketinganyagokat, hogy növeld a márkaismertséged a célközönség körében. Idővel ügyfelei azonnal felismerik a márkáját már csak az általad használt színséma alapján, de a beszállítóid számára összeállított színes prezentációs anyagok is hozzájárulnak ehhez a sikerhez.

4. Alacsonyabb nyomtatási költségek

Bár sokan azt feltételezik, hogy a színes nyomtatás túl költséges, valójában minden viszonyítás kérdése. Amennyiben a színes nyomtatási feladatok egy részét házon belül is meg tudjátok oldani, hosszú távon az előző pontban írtak miatt pénzt takarít meg a céged.

5. Konkrétabb, egyértelműbb információátadás

Gondolj csak arra, milyen a különbség van a fekete-fehér és a színes dokumentumok között, főleg akkor, ha grafikonokról és képekről van szó. Fekete-fehér nyomtatás esetén egy komplexebb elemeket tartalmazó nyomat értelmezése igencsak hosszúvá válhat, ha a szemünk elfárad abban, hogy megkeresse a szükséges információt.

Színekkel sokkal egyszerűbbé, átláthatóbbá és hatékonyabbá tudjuk tenni a jelentéseket, prezentációkat, üzleti tárgyalásokat és meetingeket. A színes nyomtatás óriási előny azoknak a vállalkozásoknak, amelyek egyszerű módokat keresnek célpiacuk elérésére.

 

A színes nyomtató használata: eddig jó volt, most miért nem nyomtat?

A színes nyomtató használatával kapcsolatban (valószínűleg a nyomtatási költségek csökkentése miatt) nagyon gyakran merül fel az a kérdés, hogy valóban szükség van-e fekete és színes tonerre/patronra is egyszerre ahhoz, hogy feketével lehessen nyomtatni?

Ha józanul belegondolunk, teljesen valid kérdés, hogy a fekete-fehér oldalak nyomtatásához mégis miért kellene színes festék? Alig használjuk a színeket, csak a feketét, ráadásul elég sokat spórolhatnánk, ha csak a fekete festéket kellene venni.

Nos, a kérdésre nincs univerzális válasz, mivel nyomtatófüggő, hogy engedi-e a feketével való nyomtatást a színes toner/patron nélkül. Van olyan modell, amelyiknél ez sem akadály és csak arra van hozzá szükség, hogy a színes nyomtató menüjében kiválasszuk a csak feketével nyomtást. Más eszközök esetében viszont előfordulhat, hogy egyáltalán nem engedik a kizárólag fekete festékkel való nyomtatást. Még akkor sem, ha épp semmilyen más színre nincs szükségünk. Ez a nyomtató védelme, hosszabb élettartamának biztosítása miatt van így.

Miért lenne baj, ha csak feketével nyomtatna a színes nyomtató?

Azoknál a nyomtatóknál, amelyek nem engedik a csak feketével nyomtatást, leáll a nyomtatási folyamat, ha valamelyik toner vagy tintapatron kifogy. Ez a nyomtatófej hosszú élettartamát és a kiváló minőséget hivatott biztosítani (a tintasugaras nyomtatóknál). De miért is sérülnek ezek, ha mégis tovább nyomtatna a készülék, csak a feketét használva?

Azért, mert nyomtatáskor, illetve a tisztítási folyamat során levegő kerülne be az üres festékkazettából, ez pedig a nyomtatófej károsodásához vezetne. Azok a nyomtatók tehát, amelyek letiltanak, ha az egyik festék kifogy, ezt próbálják megelőzni. A tulajdonos persze az adott pillanatban bosszankodik, pláne, ha nincs plusz színes toner beszerezve tartalékként, de minden bosszúság ellenére, hosszabb távon ez tesz jót a nyomtatónak.

Melyik színes nyomtató működik csak fekete tonerrel/patronnal is?

Alapvetően a modernebb, illetve egy adott terhelési szintre tervezett üzleti tintasugaras és lézernyomtatók leállnak, ha ki fogy az egyik színes festék. Ezzel szemben, a még ma is kapható belépőkategóriás, kétpatronos nyomtatók képesek arra, hogy csak feketén nyomtassanak, ha kifogyott a színes.

Ezek az eszközök nem fix nyomtatófejjel rendelkeznek, hanem maga a patron tartalmazza a nyomtatófejet, így lehetségessé válik az, hogy tovább nyomtasson csak feketén, vagy csak színesen, ha úgy hozza az élet.

Ez valóban olyan praktikus tulajdonság, amit érdemes mérlegelni a nyomtató választás során. A gyakorlatot tekintve viszont óva intenénk ezektől a kétpatronos nyomtatóktól, ezekben ugyanis a három szín (a kék, a sárga, és a magenta) egy egységet alkot. Ennek okán, ha az egyik szín kifogy, mert például leginkább a kéket használod, akkor ugyanúgy meg kell venned a színes patront, hiába volt még benne.

Másrészt ezek a patronok átlagosan 5-10ml-esek, ami kb. 200-300 oldalra elég, cserébe viszont ugyanannyiba kerül a hozzávaló, mint maga az új nyomtató. Maximum otthoni használatra érdemes ilyen megoldáson gondolkozni, a cégednek más szempontokat kell figyelembe vennie.

Mire figyelj, ha leginkább fekete-fehéren nyomtatsz a színes nyomtatóddal?

A nyomtatás alkalmával a menüben ki lehet választani a szürkeárnyalatos nyomtatást. Ezzel azt éred el, hogy amikor fekete-fehér dokumentumot nyomtatsz, biztosan nem fog feleslegesen színeket használni a színes nyomtatód. Ezt a beállítást érdemes egyszer beállítani a nyomtató szoftverében, és akkor nem lesz szükséged minden alkalommal a kiválasztására.

Tudtad, hogy minden nyomtató hulladék festéket termel, amikor ki-be kapcsolod az eszközt? Ha nem szeretnéd feleslegesen pazarolni a kellékanyagokat, akkor nem érdemes nap végén kikapcsolni, majd másnap újra be a nyomtatódat.

Te elégedett vagy a céges nyomtatási költségeiddel? Esetleg soknak érzed az irodai nyomtatásra fordított összeget? Töltsd ki a nyomtató választónkat és segítünk cégedhez illő megoldást találni.

Szeretnéd tudni, hogy a te céged nyomtathatna-e hatékonyabban és fenntarthatóbban?

Töltsd ki a nyomtató választót és akár 60 percen belül megismerheted az új, modern, költséghatékony és fenntartható irodai nyomtatódat!

Értesülj Te is az akciókról
Soha nem küldünk spamet.
NAIH azonosító: NAIH-124541/2017.
Kérdésed van? Visszahívunk.
Add meg az adataidat és hamarosan keresni fogunk.
KAPCSOLAT
Köszönjük. Hamarosan keresni fogunk!
Az elküldöm gombra kattintva elfogadod az ÁSZF Adatvédelmi nyilatkozatunkat. Adatkezelési azonosítónk: NAIH-124541/2017.
MINDJÁRT KÉSZ!
Már csak meg kell adnod néhány adatot és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot.
A küldés gombra kattintva elfogadod az adatkezelési szabályzatunkat. NAIH-124541/2017.