06 80 111 888 (ingyenesen hívható zöldszám) info@techoffice.hu

Miért nem nyomtat tovább a színes nyomtató?

A színes nyomtató esetében nagyon gyakran merül fel az a kérdés, hogy valóban szükség van-e fekete és színes tonerre/patronra is egyszerre ahhoz, hogy feketével lehessen nyomtatni?

Ha ugyanis józanul belegondolunk, fekete-fehér oldalak nyomtatásához mégis miért kellene színes festék? Alig használjuk a színeket, csak a feketét, ráadásul elég sokat spórolhatnánk, ha csak fekete festéket kellene venni.

Nos, a kérdésre nincs univerzális érvényű válasz, ugyanis nyomtatófüggő, hogy engedi-e a feketével való tovább nyomtatást. Van, amelyiknél minden további nélkül lehetséges, csupán a színes nyomtató menüjében ki kell választani, hogy csak feketével nyomtasson. Más készülékek azonban egyáltalán nem engedik a kizárólag fekete festékkel való nyomtatást, akkor sem, ha semmilyen színre nincs szükségünk. Ez pedig a nyomtató védelme, hosszabb élettartamának biztosítása miatt van így.

Miért lenne baj, ha csak feketével nyomtatna a színes nyomtató?

Azoknál a nyomtatóknál, amelyek nem engedik a csak feketével nyomtatást, leáll a nyomtatási folyamat, ha valamelyik toner vagy tintapatron kifogy. Ez a nyomtatófej hosszú élettartamát és a kiváló minőséget hivatott biztosítani (a tintasugaras nyomtatóknál). De miért is sérülnek ezek, ha mégis tovább nyomtatna a készülék, csak a feketét használva?

Azért, mert nyomtatáskor, illetve a tisztítási folyamat során levegő kerülne be az üres festékkazettából, ez pedig a nyomtatófej károsodásához vezetne. Azok a nyomtatók tehát, amelyek letiltanak, ha az egyik festék kifogy, ezt próbálják megelőzni. A tulajdonos persze az adott pillanatban bosszankodik, pláne, ha nincs plusz színes tonerje, de hosszabb távon ez tesz jót a nyomtatónak.

mobilnyomtato

Melyik színes nyomtató megy csak feketével is?

Alapvetően a modernebb, illetve a terhelésre tervezett üzleti tintasugaras és lézernyomtatók leállnak, ha ki fogy az egyik színes festék. Még a ma is kapható belépőkategóriás, kétpatronos nyomtatók képesek arra, hogy csak feketén nyomtassanak, ha kifogyott a színes.

Ezek az eszközök nem fix nyomtatófejjel rendelkeznek, hanem maga a patron tartalmazza a nyomtatófejet, így lehetségessé válik az, hogy tovább nyomtasson csak feketén vagy csak színesen.

Ez praktikus tulajdonság, viszont óva intelek ezektől a kétpatronos nyomtatóktól. Azért, mert egyrészt egyben van a három szín (kék,sárga,magenta), ezért ha az egyik szín kifogy, mert például leginkább a kéket használod, akkor ugyanúgy meg kell venned a színes patront, hiába volt még benne. Másrészt ezek a patronok átlagosan 5-10ml-esek, ami jó ha elég 2-300 oldalra, cserébe viszont ugyanannyiba kerül a hozzávaló, mint maga az új nyomtató. Maximum otthoni használatra érdemes ilyen megoldáson gondolkozni, a cégednek más szempontokat kell figyelembe vennie.

Ezt csináld, ha főleg fekete-fehéren nyomtatsz a színes nyomtatóddal

A nyomtatáskor ki lehet választani a szürkeárnyalatos nyomtatást. Ezzel azt éred el, hogy amikor fekete-fehér dokumentumot nyomtatsz, biztosan nem fog feleslegesen színeket használni a színes nyomtatód. Ezt a beállítást érdemes egyszer beállítani a nyomtató szoftverében, és akkor nem lesz szükséged minden alkalommal a kiválasztására.

Tudtad, hogy minden nyomtató hulladék festéket termel, amikor ki-be kapcsolod az eszközt?  Ha nem szeretnéd feleslegesen pazarolni a kellékanyagokat, akkor nem érdemes nap végén kikapcsolni, majd másnap újra be a nyomtatódat.

Te elégedett vagy a céges nyomtatási költségeiddel? Esetleg soknak érzed az irodai nyomtatásra fordított összeget? Töltsd ki a nyomtató választónkat és segítünk cégedhez illő megoldást találni.

 

 

 

Töltsd ki a nyomtató választónkat!

Az egész csak 1 percedbe kerül, viszont hosszú távon rengeteg időt és pénzt spórolhatsz meg a nyomtatásodon, a választó segítségével

Értesülj Te is az akciókról
Soha nem küldünk spamet.
NAIH azonosító: NAIH-124541/2017.
Kérdésed van? Visszahívunk.
Add meg az adataidat és hamarosan keresni fogunk.
KAPCSOLAT
Köszönjük. Hamarosan keresni fogunk!
Az elküldöm gombra kattintva elfogadod az ÁSZF Adatvédelmi nyilatkozatunkat. Adatkezelési azonosítónk: NAIH-124541/2017.
MINDJÁRT KÉSZ!
Már csak meg kell adnod néhány adatot és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot.
A küldés gombra kattintva elfogadod az adatkezelési szabályzatunkat. NAIH-124541/2017.